top of page

Nederlandse Metaalgieterijen is opgericht in 1946 door de familie Suyk. Begonnen als gieterij in Heemstede heeft de Nederlandse Metaalgieterij met name bekendheid gekregen met de merknaam “Heemstee Brons”. Heemstee Brons is het lagerbrons gegoten in Heemstede. Het RG7 van nu werd verkocht onder de naam H22, wat stond voor “Heemstee brons met 22 voordelen”.

1964 Heemstee Brons begon als gieterij

1964 Een zending staat gereed voor vertrek richting Turkije.

1964 Hier komt een tekst

19?? Met de verhuizing in…. van Heemstede naar Nieuw Vennep werd er ook afscheid genomen van de merknaam Heemstee Brons. De nieuwe gieterij aan de Hoofdweg…

In 1976 is de Belgische metaalhandelaar J. Peeters en Zoon overgenomen en opereert nu onder de naam Nemetal n.v. (www.nemetal.be?).  Door deze overname kan de Nederlandse Metaalgieterij de Belgische en Franse markt beter bereiken. 

 

In 1985 trad de toenmalige directie af en namen de heren N.J. Dol en J.P.M. Leek het bedrijf over. Ongeveer 40% van de omzet bestond uit export. Gietijzer kwam voor het grootste deel uit Duitsland. De export bestond bijna volledig uit datzelfde gietijzer, alleen dan in bus-vorm. De Nederlandse metaalgieterijen BV was één van de weinige bedrijven in Nederland die met holle boren van gietijzeren staven, bussen kon maken. Hoewel Duitsland het industrieland bij uitstek is, schijnt men deze boortechniek niet goed te beheersen. De Nederlandse Metaalgieterijen speelde hier slim op in en exporteerde gietijzeren bussen naar veel Europese landen.  

1985 De heer J.P.M. Leek (l) en de heer N.J. Dol (r), Directie Nederlandse Metaalgieterijen BV

Sinds 2005 zijn ook messing, aluminium en zink aan het assortiment toegevoegd. Deze Non Ferro metalen zijn met hun afwijkende eigenschappen een goede aanvulling op het brons en gietijzer.

 

Ook kunststof wordt in toenemende mate geleverd. Hiervoor is een overeenkomst afgesloten met Quadrant Plastics te Almelo. Quadrant is een producent van diverse kwaliteiten kunststoffen, zoals Nylon (6 PLA, 6 SA e.a.), Delrin (POM-C), PET en PEEK. Het gehele assortiment van Quadrant kan worden geleverd. Op dit moment heeft de Nederlandse Metaalgieterij zelf ook een flinke voorraad kunststoffen liggen.

2015 Overname Alexander Joseph Leek

bottom of page